Diverse medlemsaktivitet.

Medlemsmøte 2011

I år som i fjor holdt Nord-Norge Harehundklubb medlemsmøte første tredje helga i august. Møtet hadde både en faglig og sosial del, og når båndtvangen ble opphevet på søndag var det endelig klart for å slippe hundene igjen.

Møtet startet opp klokken 1600, ved at klubbens hovedsponsor Finnsnes Dyreklinikk holdt et faglig foredrag. I år som i fjor var det Lars Haugene som sto for gjennomføringen. Temaet var førstehjelp og skadeforebygging for hund, og dette var meget interessant og lærerikt. Lars jakter sjøl med hunder og er meget flink til å fortelle ut fra utgangspunkt i nettopp jakthunder. Temaene blir med det direkte relevante opp mot vår bruk av hund.

Etter en pause tok Formann i Jaktprøvekomiteen i klubben, Richard Hansen, for seg hvordan jaktprøver blir gjennomført.  Denne sesongen er første gang klubben kan gjennomføre åpenprøver i egen regi, og det var således et interessant tema å gå gjennom. Mange spørsmål kom opp underveis, og Richard fortalte om alt fra påmelding, selve bedømmingen og gjennomføringen av prøven, til dommermøte og utdanning av dommere.

Grillen ble etter hvert fyrt opp, og det var ingen som ikke var sultne når de første koteletter traff grillrista. Så gikk kvelden med til sosialt samvær med jakt- og bikkjeprat, før vi neste morgen dro ut og slapp hunder i nærområdet.

Medlemsmøte 2010

Helga 21-22 august holdt Nord-Norge Harehundklubb sitt første medlemsmøte etter oppstarten i 2009. Møtet var lagt opp med både en faglig og sosial del, i tillegg til at det var mulighet for å trene hund like i nærheten av hytta. Hytta ligger  med bra hareterreng i flere retninger, så det ble sesongens første los på flere av hundene denne helga.


Den faglige delen av møtet startet klokken 1300 på lørdag, ved et foredrag av Leif Haugene fra Finnsnes Dyreklinikk. Tema for foredraget var fôring av hund, og da spesielt lagt opp mot fôring av jakthunder. Lars er selv erfaren innenfor jakt med hund, og kombinert med sin utdannelse som veterinær kom han med mye nyttige råd og tips. Både nye og mer erfarne hundeeiere hadde stor nytte av foredraget. At det engasjerte tilhørerne er sikkert, de mange spørsmålene som ble stilt beviste det.

Neste post på programmet var et foredrag om harajakt med hund, som ble holdt av Formann Stig Larsen. Da mange av medlemmene hadde sin første harahund, startet Stig med å fortelle om grunnleggende ting. Terminologien ble gått gjennom først, dette mener vi i NNHK er viktig å ta vare på som en del av den kulturarven harejakta er. Det gjør det også lettere og fortelle og leve seg inn i jakthistoriene som blir fortalt når man prater samme språk.

 Videre gikk Stig inn på innjaging av unghund, og hvordan jakta arter seg når hunden begynner å bli drivin. Jaktprøver ble også tema etter hvert, før foredraget måtte rundes av. Tida strekker ikke til for å fortelle alt om harajakt og -hunder, men grunnlaget var lagt for senere diskusjoner og betraktninger utover kvelden. Etter ei lita pause var middagen klar, som seg hør og bør ble det servert haregryte med nok rømme i. Etter alt å dømme smakte den ikke så aller verst heller.

Etter middagen var møtet formelt over, men seks stykker og 5 beagler ble igjen på hytta til dagen etter. Det var en ordentlig trivelig kveld, der vi fikk blitt bedre kjent og prata litt jakt og bikkjer. Akkurat slik det skal være.

 Morgenen etter var det tidlig opp, steike litt egg og flesk og så dro vi ut for å slippe hunder. Vi dro sørover mot Skattvik og beaglen Herkules fikk snart ut en unghare. Etter to runder på rundt 600 meter i hver retning av uttaket, begynte haren å stikke i et lite område på 200 x 200 meter med en vei rett igjennom. Vi gjorde oss varme og kokte kaffen mens vi hørte på losen, som etterhvert ble litt hakkete grunnet harens krumspring og en ung hund. Dette ga grunnlag for både spørsmål og diskusjon rundt hare i los og hundearbeidet, og var en fin avslutning på helga.

Flere av oss fikk se haren da den kom på vegen. Vi koblet hunden etter 3 timer, og han hadde fått rundt en times lostid på den tida. Det gjensto så bare å vaske ut av hytta, ønske skitt jakt og på gjensyn en annen gang.