Jakt-camp

15.10.13

Helga 20-22 September var det igjen duket for Jakt-Camp for ungdom på Senja.

Litt småforandringer i år.

Vi ønsket ungdom som var "litt" eldre. Nedre aldersgrense ble satt til 13 og øvre til 17. Det ble også et nytt opplegg vdr. overnatting. 2 hytter ble leid med utgangspunkt i Tennvassbu.  Jaktterreng ble da i samme område. Fredag kveld var det som vanlig grilling. Det ble jaktet både lørdag og søndag. Noen hunder fikk ut hare og flere fikk høre los og se hare. Det ble ingen fall disse dagene, men da det hadde blitt jaktet noen dager i forveien, så hang det hare på veggen, og det ble mulighet til å se/lære flåing/partering. Noen fikk også steke og spise harekjøtt. Lørdag var det også en tur til skytebanen og skyting på lærduer med hagle. Vi ser nok at det er mest ønskelig med Lavvo/telt, da dette gir mer typisk friluftspreg over helga.

Jaktcamp 2011:

Nord-Norge Harehundklubb arrangerte også i 2011 “Jaktcamp for ungdom” på Senja. Ungdom fra midtre deler av Troms fikk oppleve en helg med harejakt og friluftsliv, etter samme program som fjorårets Jaktcamp. Også i år ble det fikk alle oppleve los, og det ble også felt et par harer.

Helga 16.-18. september var det klart for årets Jaktcamp for ungdom i regi av Nord-Norge Harehundklubb (NNHK). Som foregående år ble arrangementet lagt til Senja, som med sin gode harebestand gir gode odds for at ungdommene som deltar får oppleve haralos på nært hold. Jaktcamp for ungdom er et satsningsområde for klubben, da vi tror at det i vår landsdel er mest nyttig å satse på den yngre garde framfor å prøve å motivere garvede rype- og elgjegere til å starte med harahund. I tillegg er det moro å treffe ungdommer som er interessert i jakt og friluftsliv, og kunne få ta dem med på en flott en dag på harajakt med drivende hund.

Fredag kveld møtte det opp 27 forventningsfulle ungdommer i aldersgruppen 7. – 10 klasse, fordelt på 16 gutter og 11 jenter. Etter at deltakere og instruktører var presentert, åpnet Stig Larsen med å gå gjennom teoretisk hvordan harejakta foregår. Spesielt vektlagt ble harejaktas terminologi, og hvordan hunden arbeider fra fot til dot. Så ble det grilling rundt leirbålet og inndeling i grupper, før det ble en relativt tidlig kveld i lavvuene.

Neste morgen gikk reveljen 0630, og da var de ivrigste allerede i gang med å gjøre i stand kaffevarmen og smøre seg frokost. Litt over åtte var vi framme i jaktområdene, og hundene ble sluppet. Det var i alt fire grupper med to instruktører pr gruppe, og det ble etter hvert haralos hos alle gruppene. De som var med Stig og Tom Erik fikk også oppleve harefall etter en meget god los av dunker Ronja. Uttaket kom kjapt etter slipp, og losen gikk i flere timer med enkelte tap. Her fikk man erfare at tålmodighet lønner seg; Tom Erik tok med tre ungdommer og posterte i nærheten av loseitta. Etter en stund ble nok ventetida for enkelte noe lang, og de trakk tilbake til varmen for pølsegrilling. Til slutt satt bare Martin Torbjørnsen igjen, men han fikk betalt for tålmodigheten ved å få være vitne til at Tom Erik felte haran med et glimrende skudd i granfeltet.

På ettermiddagen samlet alle seg tilbake i leiren, og fikk fortalt hverandre om dagens jakt. Ut fra det vi instruktører overhørte, så var det flere som hadde gode evner til å fortelle jaktskrøner allerede. Programmet videre utover besto i en skytekonkurranse med luftgevær og tilvaretakelse og tilberedning av hara. Bruk og håndtering av våpen er viktig å kunne, og gruppene hadde gått gjennom sikkerhetsopplæring og fått prøveskutt leirduer med hagle før de kom inn fra dagens jakt. Det ble delt opp i jente- og gutteklasse under skytingen, og denne ble vunnet av June Klaussen og Magnus Amundsen. Når det var tid for flåing og partering av hara, var det jentene som framsto som mest ivrig. Dette var en positiv overraskelse, da flere av dem tidligere hadde uttalt at de trodde det ville bli “ekkelt”. Men de bretta opp armene, og løste oppgavene meget bra med minimalt med veiledning. I alt tre harer ble klargjort for steking, da vi allerede hadde med noen i bakhånd for å sikre at momentet ble gjennomgått. Det ble en fin kveld ute i skogen, og med hara stekt på bålpanna som hovedrett var det ingen som klagde på maten.

Neste morgen var reveljen satt noe tidligere, men når frokosten var inntatt var det det ingenting å utsette på humøret. Ungdommene skulle bli hentet 1330, så det var ingen tid å miste for å komme seg ut. Enkelte av deltakerne viste nok noen grad av trøtthet på post denne dagen, men det er lov etter to døgn ute i frisk luft med aktivitet fra morgen til kveld. Los fikk de aller fleste oppleve også denne dagen, og en hara ble skutt for Ronja også denne dagen. Denne gang var det eier og hundefører Stig sjøl som felte haren, og beviste her at de lokalkjente er mest effektive til å postere.  Moro å nevne i denne sammenheng, er at ei av jentene som dagen før ikke ville bli tatt bilde av sammen med en skutt hare, nå frivillig kastet seg frampå og veidet ut haren. Det viser god progresjon i løpet av kort tid! Alle fikk koblet hundene og returnert til avtalt tid, og etter felles fotografering var helga over. Interessen for harejakt hadde tydelig våknet hos flere, og forhåpentligvis vil resultatet være nye klubbmedlemmer i NNHK innen ikke alt for mange år.

Jaktcamp 2010:

Kvelden fredag 17. september ankom 18 forventningsfulle ungdommer «Revet» på østre Senja, for å oppleve en helg med villmarksliv, sosialt samvær, men fremfor alt harejakt med drivende hund. Nord-Norge Harehundklubb (NNHK) arrangerte Jaktcamp for ungdom fra 7. - 10. klasse alderstrinn i grunnskolen, og det var duket for ei opplevelsesrik helg.

 

Etter at ungdommene hadde fått innkvartert seg i lavvoer, ble det samling rundt varmen i ei grillhytte. Den enkelte deltaker ble presenter, og så var gjennomgikk Stig Larsen, Formann i NNHK og hovedinstruktør på jaktcampen, teori om hvordan harejakt foregår og hvordan harehunden jobber. En del faguttrykk ble forklart, slik at ungdommene lettere skulle forstå hva instruktørene mente under den praktiske jakta senere i helga. Jaktcampen ble gjennomfør som et utvidet arrangement av et nyoppstaret kursopplegg for harejakt, utarbeidet av Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norske Harehundklubbers Forbund. Opplæring i harejakt med drivende hund var derfor hovedtemaet under Jaktcampen.

 

Etter den innledende teorileksjonen gikk elevene mer eller mindre til ro, kanskje spesielt det siste om vi skal dømme ut i fra de morgentrøtte fjesene under morgensamlingen i sekstiden dagen etter. Nå var det praktisk jakt som sto for turen, og fra NNHK stilte Stig Larsen  med dunker Ronja og med Aleksander Tretnes som ekstra instruktør, Oddvar Torgersen med dunker Tara og Richard Hansen som instruktør og Øyvind Billingsø med beaglen Herkules.  Ungdommene ble delt opp i tre grupper, og etter transport ut i jaktområdet ble hundene sluppet mens instruktørene fortsatte undervisningen fra dagen før med hver sin gruppe. Både Tara og Ronja fikk ut hare, men forholdene var ikke optimale og det ble hva vi kaller «hakkaloser». Det vil si at losen går på og av fordi hunden sliter med å følge vitringen av haren. Det ble ingen harefall under denne jaktseansen, men flere av elevene fikk se haren under losene. På slutten av økta fikk ungdommene sikkerhetsopplæring i bruk av skytevåpen, og de som ville fikk prøve å skyte leirduer.

 

Midt på dagen var det samling i leiren på Revet igjen, en flott leir som er oppsatt i samarbeid mellom NJFF Troms og Lenvik kommune for oppsummering av økta. Etterpå fikk ungdommene skyte luftgevær under veiledning, før det var undervisning i flåing og partering av hare. Instruktørene hadde med et par harer som var felt tidligere i jakta, og etter demonstrasjon av instruktør fikk elevene selv prøve under veiledning. Når harene var gryteklare var det tid for en ettermiddagsøkt, der Richard Hansen stilte med unghunden Kira (dunker) i tillegg til Herkules til Øyvind Billingsø. Forholdene var betraktelig bedre, og ungdommene som var med Richard fikk oppleve at han skjøt den første haren for unghunden sin. Et stort øyeblikk i en erfaren harejegers karriere! Herkules fikk også ut hare, og holdt denne på beina fram til mørkets frambrudd. Dette var en unghare som turet veldig trangt, og elever og jegere fikk oppleve losen på nært hold. Haren ble observert flere ganger, men det var ikke mulig å få felt den. Jakta gav likevel grunnlag for mye læring hos ungdommene som var med på denne seansen.

 

Etter jakta ble det tidligere parterte harekjøttet tilberedt på stekeplate over varmen i grillhytta, noe samtlige deltakere satte umåtelig pris på etter en lang dag i friluft. Når maten var fortært og dagen oppsummert i fellesskap, gikk det ikke lang tid før det var ro i leiren.

 

Søndag morgen var det klart for siste økt med harejakt for denne gang, med samme puljeledere som dagen før. Alle hundene fikk ut hare, men igjen var forholdene vanskeligere tidlig om morgenen slik at det ikke ble like mye flyt over losene som dagen før. Dunker Tara presterte likevel bra. Kevin Hjelmseth har tatt jegerprøven, og fikk ha opplæringsjakt under oppsyn av instruktørene under kurset,  fikk skyte sitt livs første hare. Dette var et meget spesielt øyeblikk for unggutten, og ikke minst for representantene fra NNHK som fikk delta i gleden av å nå en milepæl i en ung harejegers karriere. Dot ble blåst i jakthornet, slik at ungdommene fikk oppleve en tradisjon fra den gamle jaktkulturen også. Herkules fikk også ut en hare, men gruppa fikk en heller lang marsj å gå for å komme inn i området haren gikk i. Losen var preget av mange lengre tap, og da de fikk kontakt med losen var det tid for å koble for å rekke tilbake til avslutingen. Personlig utstyr ble pakket og leiren ryddet, før det ble tid for oppsummering av helga. Ungdommene var fornøyd med opplegget og hadde kost seg riktig så godt ute i de flotte naturområdene på Senja. Å ta med ungdom ut å få oppleve natur og harejakt er en viktig del i å bevare den flotte kulturtradisjonen som harejakt med drivende hund representerer, og er en introduksjon til et alternativt fritidstilbud til TV og dataspill som man kan få inntrykk av at preger mye av den oppvoksende generasjon.