Treff/ utstillinger

Dommer Per Harald Nymark
BIS: N UCH N FI J(D)CH RR Jahti-Kallen Ani BIS2: Tyriberget's Quattro BIS3: N UCH Riskullens Sake BIS4: Liljaskogens Messi
Espen Larsen tar imot jaktpremie for Tyriberget's Quattro
Årets Støver: Liljaskogens Messi til Tom Erik Tangen
Årets Småhund: Tyriberget's Gromme Gorm til Svein Skofsrud

Utstilling 2014

25.-26. juli ble årets utstilling og harehundtreff arrangert i Lofoten. For tredje år på rad var vi samlet på Sandsletta Camping i Lofoten, og som vanlig var det ei trivelig helg med både faglig og sosialt innhold.

Tradisjonen tro var det mange som møtte på grilling og sosial samling ved grillhytta på Sandsletta Camping fredag kveld. I år var det flere nye ansikter å se og bli kjent med, og det er moro å se at det fortsatt er god rekruttering til harejakta og harehundmiljøet i Nord-Norge. 25 hunder stilte til start lørdag formiddag, fordelt på rasene beagle, drever, dunker, finsk støver, haldenstøver, hamiltonstøver og blodhund. Før utstillinga startet, holdt Oscar W. Nilssen fra Finskstøverforeningen et meget godt og interessant foredrag om avl og oppdrett av finsk støver i Norden. Veldig gledelig at en rasering kommer opp og presenterer «sin» rase ifm et slikt arrangement!

Dommer av året var Per Harald Nymark, som bidro med god og åpen bedømming så vel som beskrivelse av de ulike rasene som ble representert i utstillingsringen. Utstillingsresultatene vil bli publisert snarlig.

Etter selve utstillinga var gjennomført, fyrte vi opp grillen og fikk i oss mat. Underveis i måltidet ble det premieutdeling for fjorårets jaktprøver i klubbens regi. Tyriberget’s Gromme Gorm og Tyriberget’s Herkules fikk også en oppmerksomhet for oppnådd jaktchampionat i fjorårssesongen. Gorm ble også kåret til Årets Småhund i NNHK, og stolt eier Svein Skofsrud kunne motta et vakkert malt trefat fra Tone Jacobsen. I klassen for støverene var det Liljaskogens Messi til Tom Erik Tangen som avgikk med seieren. NNHK gratulerer. Til slutt vil vi takke Lofoten Dyreklinikk og Hill’s for premier til lotteri og utstilling, samt stor takk til Finskstøverforeningen for faglig foredrag og gaver til lotteriet. Vi ønsker på gjensyn til neste år, dato for neste års utstilling er 26.07.2015.

Flott vær ved treff-åpning fredag
Vinner av HP i hhv oppdretter- og avelsklasse
Beagle Hannhund, resultatliste fra venstre.
Thea de Baas får Cert og Hugo er fornøyd med resultatet
BIS MacSkofs' Chira og handler Jens Overvik

Utstilling og medlemstreff 2013

19 hunder fra fire forskjellige raser møtte til utstilling under Nord-Norge Harehundklubbs treff ved Sandsletta Camping i Lofoten helga 2.-4. august. Beagletispa MacSkofs’ Chira ble Best in Show og to hunder oppnådde championat under utstillinga.

Harehundtreffet startet fredag kveld med sosial samling med grilling og stampbad ved Sandsletta. Miljøet er enda ikke så stort i Nord, så det var ekstra gledelig at det kom en gjeng opp fra søndre Nordland for å delta på helga. Lørdag var det duket for foredrag med Oscar W Nilssen, hvor han fortalte hva han la vekt på i avl og trening for å få fram hunder til jaktchampionat. Et meget interessant tema, og Oscar har jo erfaring da selv har fått fram jaktchampioner en rekke ganger.

Det stilte ingen til valpeshow i år, så det er tydeligvis mulig å levere flere valper nordover i landet. Barn og hund ble gjennomført i sedvanlig stil, med viss inngripen fra foresatte og dommer for å holde ekvipasjen sånn høvelig innenfor ringen. Lørdagen ble avsluttet med grilling, loddtrekning og sosialt utover den fine augustkvelden.

Utstilling søndag ble vunnet av Roy Hardin Hoff’s Beagle MacSkofs’ Chira hårfint foran Petit Basset Griffon Vendeen Thea de Baas til Hugo Henriksen. Thea ble tildelt cert, og med denne utstillingen var siste formalitet for å oppnå tittelen Norsk Jaktchampion passert. Beagle Tyriberget’s Rocky til Turid Helland Nilsen fikk også sitt siste cert, og kan nå titulere seg Norsk Utstillings champion. BIM i beagle ble MacSkofs’ Chief Birk til Kenneth Karlsen. Svein Skofsrud fra kennel MacSkofs ble tildelt HP i avl- og oppdretterklassen med sin Sofia og avkommene Chira, Chief Birk, Champ «Fenris» og Chivas. NNHK gratulerer! Vi vil også takke Oscar W og Alfhild for deres bidrag under arrangementet.

Ønsker alle velkommen tilbake 25-27 Juli 2014.

Nord-Norsk Villmarksmesse 2013

NNHK hadde som sedvanlig stand på Nord-Norsk Villmarksmesse (http://www.villmarksmessa-bardu.no/). I år ble det lagt litt mer i utsmykning av standen enn tidligere, noe både vi sjøl og publikum syntes var artig. Når primus motor Svein får frie tøyler så blir det ikke noe knussel! Raser som ble representert gjennom helga var dunker, haldenstøver, hamiltonstøver, beagle og drever. Bra at det begynner å bli litt mangfold, og at så mange er representert  bidrar til større interesse rundt standen vår og dermed får vi vist oss fram på en god måte. Tusen takk til alle som bidro!

Utstilling 2012

Nord-Norge Harehundklubb gjennomførte sitt første utstillingsarrangement i vakre omgivelser på Sandsletta Camping i Vågan, Lofoten helga 6-8 juni. Arrangementet var lagt opp som et harehundtreff hele helga, avsluttet med selve utstillingen søndag 8. juni. Totalt 22 hunder fra fire forskjellige raser deltok i den første rene harehundutstillingen som er blitt holdt i Nord-Norge.

De fleste ankom fredag kveld, da det var lagt opp til en uformell sosial samling for de som ønsket. Det var en imponerende stor geografisk spredning blant deltakerne, som kom fra Verdal i sør til Kirkenes i øst. Så de med lengst vei hadde kjørt en god strekning ved ankomst.  Det ble ikke en altfor sen kveld, siden opplegget neste dag startet i 10-tida. Sjef for utstillingskomiteen, Svein Skofsrud, ønsket de tilstedeværende velkommen i møtelokalene til Sandsletta camping. Etter presentasjon ble ordet overlatt til dommer Anne Marit Olsen, som sammen med Julianne Olsen hadde tatt turen nordover for å dømme utstillingen og støtte arrangementet. Anne Marit åpnet med å overrekke en gave fra NHKF, som gratulasjon til NNHK på sitt første utstillingsarrangement. Dette satte vi stor pris på.

Anne Marit fortsatte med et meget godt og lærerikt foredrag om eksteriør på hund. Hun gikk nærmere inn på hvilke momenter som bedømmes, samt konsekvensene ulike eksteriøre avvik kan ha for en hunds bevegelser og utseende. Det ble vist standardvideoer for de ulike raser som var til stede på utstillingen, og forskjeller i kroppsbygning og utseende ble gjennomgått på et mer grundig nivå. Dette var et meget interessant tema, da det er rimelig å anta at flertallet blant de frammøtte ikke hadde gått så grundig til verks når de plukket ut sin hund.

Etter foredraget ble det gjennomført ringtrening med Julianne, noe som også viste seg å være nyttig, eller kanskje nødvendig, for de fleste. Her fikk vi prøvd å gå i ringen, og fikk mange enkle tips og triks som viste seg å fungere særdeles bra. Mange fikk seg nok en overraskelse over hvor lite som skulle til for at den «uregjerlige bikkja» plutselig gikk pent, sto pent, og oppførte seg i ringen bare ved enkle justeringer av tempo, posisjon i forhold til hundefører eller justering av halsbånd. 

Valpeshow var neste punkt på programmet, der det stilte 4 beaglevalper, alle som en fra kennel MacSkofs C-kull, født i mars i år. Oppdretter Svein Skofsrud dro sjøl i land seieren med valpen Copper. Videre ble nummer 2 Calle Jr. til Eirik Losnegaard Mevik, nr 3 Champ Fenris til Tom-Vegard Skjerpan og nr 4 Crazy Charm «Chivas» til Jim Rune Antonsen. Neste som skjedde nå var hund og barn, der de aller yngste fikk prøve å stille hunder i ringen. Sjøl om det nok var enkelte tilløp til å utvikle seg til «hund med barn», ble hundene vist fram på en imponerende måte. Lørdag kveld var det sosial samling med grilling.

Søndagen dro selve utstillinga i gang, med mange gode prestasjoner i ringen. Anne Marit dømte åpent, slik at alle fikk med seg bedømmelsen av den enkelte hund. Dette var meget lærerikt sett i sammenheng med foredraget dagen før, så man kunne se eksempler på ulike faktorer hos de forskjellige hundene.

Beste hund i de ulike rasene var som følger: Dunker Kira til Richard Hansen, Hamiltonstøver Rico til Mads Rønning (Cert), beagle Tyriberget’s Pike (Cert) til Tom Erik Tangen og haldenstøver Tyra til Dag Grønnerød. Rekkefølgen ble også resultatet i Best i Show finalen. For øvrig fikk dunker Gjermaas Glenn «Balder» til Richard Hansen tildelt cert. Kennel Tyriberget ble tildelt HP i oppdretterklassen med beaglene Pike, Rocky, Herkules og Gromme Gorm. Vi gratulerer!

NNHK ønsker å takke alle fremmøtte for ei trivelig helg. En spesiell takk til Anne Marit og Julianne Olsen for at de bidro til å gjøre noe ekstra ut av utstillingshelga. Vi inviterer igjen til utstilling den 04. august 2013 på samme sted.

Øyvind Billingsø
NNHK